Blog

Waarom je best een alternatief (BATNA) achter de hand hebt tijdens de onderhandelingen

10/02/2019

Bedenk tijdens de voorbereiding van een onderhandeling altijd een BATNA (Best Alternative To a Negotiated Agreement). De BATNA is het “plan B”: het bepaalt de volgende stap wanneer je geen overeenstemming kan bereiken met de huidige partij.

Hoe beter het alternatief en hoe meer je bereid bent om je BATNA uit te voeren, hoe kleiner de kans dat je de BATNA nodig hebt. Laat de ander altijd weten dat u een BATNA hebt, zo hou jij de controle over de onderhandelingen want anders denkt de leverancier dat hij jou enigste keuze is en dan zou hij vanzelfsprekend meer macht hebben tijdens de onderhandelingen. Hou wel alle details van dit alternatief voor jezelf, tenminste tot u beslist dat de onderhandelingen op niets uitdraaien. Zorg er ook altijd voor dat je dit alternatief wel kan of wil uitvoeren, anders ben je aan het bluffen. Het gevolg hiervan is dat de vertrouwensrelatie tussen jou en de leverancier er niet beter van wordt.

Meestal is een BATNA een andere leverancier, maar het kan ook een andere oplossing zijn. Of beide.

Wil je nog meer bijleren over onderhandelen? Schrijf je in voor één van onze opleidingen over onderhandelen en zit met meer vertrouwen aan de onderhandelingstafel!

 

onderhandelingen met laptop