Blog

Wat is de toekomst van de inkoper?

14/12/2017

  • Welke taken worden overbodig voor de inkoper?
  • Waarvoor is de inkoper dan wel nog nodig?
  • Hoe moet de cultuur en mindset van bedrijven evolueren?

 

Binnen dit en 10 jaar zouden supply chain management en de rol van de inkoper een andere invulling krijgen. Dat is vooral door de ontwikkeling van software en apps die het proces vereenvoudigen en de inkoper deels overbodig maken. Waarheid of fabel? Hoe bedreigen softwareontwikkelaars de job van de inkoper? Welke inkoopstrategie biedt wel nog meerwaarde?

 

Welke taken worden overbodig voor de inkoper?

Strategisch futuroloog David Smith meent dat de rol van de inkoper in de toekomst wordt overgenomen door machines. Het is een feit dat de continue ontwikkeling van software en apps de inkoopstrategie van bedrijven een andere richting uitstuurt. Iedereen zal daardoor zelf de nodige basisaankopen kunnen doen. Een tijdrovende klus die dus niet noodzakelijk meer door de inkoper hoeft te gebeuren.

Maar laat ons duidelijk zijn: dit gaat puur over routinematige en basic aankopen zoals office supplies, benodigdheden voor facilities, of meer algemeen herhalingsaankopen. Voor meer strategische aankooptrajecten wint de inkoper nog steeds van de digitale variant.

 

Waarvoor is de inkoper dan wel nog nodig?

De focus van de inkoper zal in de toekomst op de inkoopstrategie moeten liggen. Daarin zal de inkoper een rol moeten spelen die groter is dan de rol die hij tot nu toe speelde. De toegevoegde waarde in die inkoopstrategie ligt in risicomanagement, leveranciersmanagement en conflictmanagement. Zaken waar tot nu toe amper rekening mee gehouden werd, en al zeker niet altijd door de inkoper.

De inkoper heeft dus een groeitraject af te leggen wat betreft category mangement en het gebruik van softskills. Zijn werkplek zal zich niet langer achter zijn laptop op kantoor bevinden, maar op de markt tussen leveranciers, op beurzen en events.

  

Hoe moet de cultuur en mindset van bedrijven evolueren?

Om dit groeitraject te kunnen realiseren, dient niet alleen het cursusoverzicht voor de inkoper zich meer toe te spitsen op softskills, maar dient ook de mindset binnen uw bedrijf te veranderen. Omwille van de natuurlijke weerstand tegen change, ligt hier een eerste uitdaging voor de inkoper die als influencer ook zijn interne klant moet kunnen overtuigen.

Bedrijven die blijven vasthouden aan het kostenplaatje in plaats van te kijken naar de winst, zullen achterophinken en niet langer kunnen concurreren met meer mature en flexibele bedrijven.

 

Wilt u investeren in uw inkopers en een doordachte inkoopstrategie op maat van de toekomst? Stuur een bericht aan HighFive.