Blog

Waarop moet u zich als inkoper focussen in 2018?

15/02/2018

  • Wat betekent leveranciersmanagement?
  • Hoe optimaliseert u uw leveranciersmanagement?
  • Wat levert een optimalisatie op?

 

Een nieuw jaar betekent nieuwe trends en nieuwe focuspunten. Ook voor inkoopprofessionals zoals u. In de competitieve wereld van vandaag is het immers belangrijk processen te optimaliseren aan de hand van technologieën, data-analyses, artificial intelligence, en noem maar op. Een belangrijk focuspunt voor uw inkoopstrategie in 2018 is leveranciersmanagement. Hoe pakt u dit aan?  

Lees hier meer over hoe de juiste leverancier selecteren.

 

Wat betekent leveranciersmanagement?

Leveranciersmanagement legt de focus op het creëren én onderhouden van een succesvolle relatie met uw leveranciers. De tijd dat de fundering van uw inkoopstrategie het vinden van de goedkoopste leverancier was, ligt achter u. Organisaties die voorruit willen, zoeken naar meerwaarde. Het doel van leveranciersmanagement is continu een optimale bijdrage leveren aan de realisatie van de doelstellingen van de organisatie.

Ook contractmanagement is hier nauw mee verbonden. Dit betekent dat u systematisch en efficiënt contractcreatie bestuurt met alle betrokken partijen.

 

Hoe optimaliseert u uw leveranciersmanagement?

De rol van de inkoper zal er in de toekomst anders uitzien. Daarover bestaat geen twijfel! Door leveranciersmanagement te optimaliseren, creëert u als inkoper absolute meerwaarde voor de inkoopstrategie die uw bedrijf voert. Om hiervoor een optimaal proces te ontwikkelen, dient u eerst al uw leveranciers te identificeren en categoriseren.

Daarna buigt u zich over de contracten, zet u een prestatiemeting en –rapportage op en brengt u de organisatiestructuur in kaart.  

 

Wat levert een optimalisatie op?

Overtuigd dat de optimalisatie van uw leveranciersmanagement bijdraagt tot een duurzame inkoopstrategie? Met de juiste aanpak verbetert u de kwaliteit die u aan uw klanten levert en verlaagt u de bedrijfskosten. Inderdaad: leveranciersmanagement loont! Processen in kaart brengen, stroomlijnen en centraliseren is de boodschap om meer inzicht te krijgen in de prestaties van leveranciers.

Een betere samenwerking en communicatie is cruciaal en vermindert tevens de kans op risico’s. Hierbij is het verder ontwikkelen van uw soft skills alsook voldoende netwerken key.

 

Wilt u hier meer over weten? Neem deel aan een van de vele opleidingen van Team Hi5 of contacteer ons voor meer informatie.

Man en vrouw schudden de hand over hun geoptimaliseerde inkoopstrategie – Team Hi5