Blog

Waarom nu al werken aan uw toekomstige inkoopstrategie?

15/02/2018

  • Waarom inkopers creatief moeten zijn?
  • Hoe actueel is de toekomst?
  • Welke inkoopstrategie werkt in digitale tijden?

 

De toekomst komt steeds dichterbij! Zo ook de toekomst van de inkoper. Inkopen zoals u dat tot nu toe deed, wordt langzaam maar zeker overgenomen door technologie en artificiële intelligentie. Tenminste, een deel ervan. Hoe kan uw inkoopstrategie het verschil maken in digitale tijden?

 

Waarom inkopers creatief moeten zijn?

Benadert u inkoop op een conservatieve manier? Legt u de focus nog steeds op de prijs? Bedrijven krijgen de dag van vandaag steeds meer te maken met milieuproblemen, grondstoftekorten en consolidaties in de supply chain. Dergelijke zaken vragen om een aangepaste inkoopstrategie waarbij de inkoper ook nieuwe skills dient te ontwikkelen.

Ook een opleiding inkoop moet steeds meer aandacht geven aan skills die u leren omgaan met deze veranderingen. U dient het creatieve vermogen te hebben om verschillende denkpaden te volgen, u open te stellen en discussies aan te gaan.

 

Hoe actueel is de toekomst?

Denkt u nog ver verwijderd te zijn van een toekomst waarin een computer de inkoper vervangt? Coca-Cola gebruikt al een tijdje slimme algoritmes voor het inkopen van advertentieruimte. Ook Lufthansa ging al aan de slag met digitale assistentie voor het vinden van de juiste leveranciersinformatie. Wilt u uw job als inkoper zinvol invullen? kom vanachter uw laptop vandaan en denk na over uw inkoopstrategie. 

Het is immers niet de bedoeling dat u uw opleiding inkoop naast u neerlegt en het werk aan machines overlaat. Laat routinematige aankomen over aan slimme technologie en bepaal een doordachte inkoopstrategie op basis van de schat aan data die voorhanden is.

 

Welke inkoopstrategie werkt in digitale tijden?

Waarop werd de focus gelegd in uw opleiding inkoop? Onthoud deze zaken, maar breid ze verder uit! De klassieke inkoopstrategie biedt in de toekomst zeker nog meerwaarde, mits ze te vervolledigen met risico-, relatie- en conflictmanagement. Regelmatige bijscholing is key voor de inkoper die het verschil wilt maken.

En die bijscholing gaat verder dan het actueel houden van uw inkoopstrategie. In een opleiding inkoop zal daarom ook steeds meer werk gemaakt worden van het ontwikkelen van uw persoonlijke communicatievaardigheden en overtuigingskracht.

 

Bent u nog op zoek naar een opleiding inkoop op maat? Ontdek het cursusoverzicht van Team Hi5 of contacteer ons voor meer informatie.

Mannen schudden de hand bedekt door blauwe cijfers: inkoopstrategie in digitale tijden – Team Hi5