Blog

Supply chain management in kaart brengen

17/08/2017

  • De fysieke aspecten van de supply structuur
  • Het netwerk doorgronden
  • Uw leveranciers uitdagen

 

Supply chain management bespaart uw bedrijf geld en tijd. Ook financiële risico’s worden in de kiem gesmoord. Het in kaart brengen van uw supply chain management of een totale revisie ervan, kan dus best een voordelige strategische zet zijn. Maar hoe begint u eraan?

 

De fysieke aspecten van de supply structuur

Er bestaan verschillende methodologieën, alsook verschillende cursussen op maat om uw supply chain management een gezonde boost te geven. Daarbij dient u eerst te bekijken wie uw leveranciers zijn. Dit lijkt misschien eenvoudig maar toch kan het best een uitdaging zijn. U kent vast wel uw rechtstreekse leveranciers maar wie zijn de leveranciers van uw leveranciers? Deze informatie is vaak niet beschikbaar omdat uw leverancier dit uiteraard niet graag prijsgeeft. Om alle fysieke aspecten van deze structuur en dus van uw supply chain management uit te tekenen kan u hierover praten met uw leverancier, volledige transparantie van hem eisen of de verschillende componenten van het product onder de loep nemen.

 

Het netwerk doorgronden

Om de hele ketting te begrijpen is ook de netwerkomgeving van belang. Welke landen zijn betrokken? Wat zijn de culturele en economische verschillen? Zo krijgt u tevens zicht op de trends en drivers die invloed hebben op uw supply chain management. In plaats van het hele netwerk te bestuderen kan u zich ook focussen op het aanstippen van gebieden waar het vinden van een probleem het meest waarschijnlijk is.

 

Uw leveranciers uitdagen

Wanneer u de fysieke aspecten van de supply chain of bepaalde pijngebieden in kaart heeft gebracht, ziet u opportuniteiten tot verbetering van uw supply chain management. U dient zich zowel bewust te zijn van de opportuniteiten als van de risico’s. Goed supply chain management helpt u dus zowel de opportuniteiten als de risico’s herkennen wat een financiële meerwaarde betekent voor uw bedrijf. Zo kan u de volgende stap zetten: uw leveranciers uitdagen. Hou daarbij rekening met onze 5 tips voor onderhandelingstechnieken.

 

Wilt u meer weten over supply chain management of heeft u een andere vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.