Blog

Supply chain management en de rol van de inkoper

17/08/2017

  • Inkoop als strategische bijdrage aan zakelijk succes
  • Het belang van menselijke vaardigheden
  • Inzicht in de verschillende afdelingen

 

Als inkoper zorgt u ervoor dat producten of diensten van de juiste kwaliteit op de juiste tijd en plaats in de juiste hoeveelheden en tegen de juiste prijs beschikbaar zijn voor uw organisatie. Een strategisch, operationeel en tactisch proces binnen het supply chain management waarvan bepaalde aspecten steeds meer automatisch verlopen. Nochtans blijft de rol van de inkoper of purchaser essentieel om efficiënt in te kopen en te besparen waar mogelijk. Een nieuwe visie op de strategie van de inkoper en het beheersen van essentiële purchasing skills voor het cognitieve tijdperk zijn daarbij cruciaal.

 

Inkoop als strategische bijdrage aan zakelijk succes

De stap van een tactische koopoefening naar een strategisch proces levert u tal van zakelijke voordelen op waarbij u ook uw concurrentievoordeel versterkt. Het in kaart brengen van uw huidige inkoopstrategie dringt zich daarbij op. Prioriteer daarbij de leveranciers en projecten in uw supply chain management om de eerste stap van tactiek naar strategie te zetten.

 

Het belang van menselijke vaardigheden

Een goed ingericht supply chain management kan het verschil maken tussen winnen of verliezen van de concurrent. Investeren in supply chain management en trainingen voor inkopers is dus een must voor wie op langere termijn het verschil wil maken. Voor een positieve inkoopstrategie blijven menselijke vaardigheden het sowieso halen van de automatisering.

 

Inzicht in de verschillende afdelingen

Om te investeren in een positief inkoopverhaal dient u dus ook te investeren in uw mensen en hun persoonlijke ontwikkeling. Een zinvolle aanpak voor de verbetering van het supply chain management is ook het samenbrengen van verschillende mensen van verschillende afdelingen. Als inkoop, verkoop, productie, marketing en logistiek samen rond de tafel zitten wordt het veel sneller duidelijk waar de schoen knelt en welke acties u dient te ondernemen ter optimalisatie. 

 

Wilt u meer weten over inkopen, purchase skills en supply chain management? Bekijk ons cursusoverzicht en schrijf u in. Of stuur ons een bericht indien u nog een andere of bijkomende vraag heeft.