Blog

Uw 3 essentiële vaardigheden voor het cognitieve tijdperk?

19/06/2017

  • Hoe nabij is de toekomst?
  • Hoe moeten procurement professionals zich hieraan aanpassen?
  • Hoe beïnvloedt dit uw samenwerking met de leverancier?
  • Waarom is change management cruciaal?

 

Procurement bevindt zich momenteel midden in een data-gedreven revolutie. IBM noemt dit het ‘cognitieve tijdperk’, een computergestuurd tijdperk. Computers verwerken grote volumes gestructureerde en ongestructureerde data, zonder te denken als het menselijk brein. Het uiteindelijke resultaat? Zinvolle zakelijke inzichten die procurement afdelingen gebruiken om hun purchasing skills aan te scherpen. Wat betekent dit voor u als procurement professional?

 

Hoe nabij is de toekomst?

Heeft u al eens in de glazen bol gekeken? Er wordt voorspeld dat sommige tactische posities geautomatiseerd zullen worden. Hierdoor zullen structuren van organisaties aanzienlijk worden aangepast. Ook de rol van de inkoper zal in de toekomst veranderen. Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie, voorspelt al een belangrijke automatisering tegen 2019.

Naar hun mening zal tegen dan de menselijke betrokkenheid bij procurement met 15% verminderen in uitgaven voor digitale technologie. Het wordt dus steeds belangrijker om purchasing skills te ontwikkelen die minder onderhevig zijn aan de automatisatie.

 

Hoe moeten procurement professionals zich hieraan aanpassen?

Procurement professionals zullen steeds de meest recente en beste platformen voor uitgavenanalyses, procure-to-pay, leveranciersrelatiebeheer, e-sourcing, en dergelijke moeten beheersen. Volgens een onderzoek van Deloitte, investeert 70% van de Chief procurement officers al in innovatieve digitale oplossingen. En u?

Procurement managers zullen deze voortdurend evoluerende technologieën moeten kunnen toepassen, implementeren en eindgebruikers opleiden. Het bijwonen van vakbeurzen, webinars, en demo’s wordt dan ook een cruciaal onderdeel van de job.

 

Hoe beïnvloedt dit uw samenwerking met de leverancier?

De enorme en voortdurend aangroeiende hoeveelheid leveranciersgegevens kan een leidraad zijn bij het selecteren van leveranciers. Zoals in het onderzoek van Deloitte wordt toegelicht, zal geavanceerde artificiële intelligentie in staat zijn om contract gerelateerde risico’s voor producten en diensten aan te geven. Eens de leveranciers zijn geselecteerd, gebruikt u deze informatie als munitie aan de onderhandelingstafel.

Onderhandelaars met de juiste purchasing skills blijven dus nodig om tot een win-windeal te komen. Als data enkel gebruikt wordt om een leverancier in een eenzijdig contract te ‘verslaan’, kan er nooit een goede relatie met de leverancier tot stand komen. Focus daarom nu al op leveranciersmanagement

 

Waarom is change management cruciaal?

Een derde en essentiële purchasing skill die nodig zal zijn, is de kunst om veranderingen te initialiseren. Om veranderingen te kunnen doorvoeren, moet u snel de situatie kunnen beoordelen, anderen beïnvloeden en heroriënteren als er een game changing technologie in gebruik wordt genomen.

Op managementniveau heeft de ideale change manager het EQ om outside the box te denken en creatieve oplossingen aan te dragen als teams moeten hervormd worden. Het hoofd koel houden en een heldere visie ontwikkelen is de boodschap!  

 

Wilt u meer weten over purchasing skills en de essentiële vaardigheden voor een goede inkoopstrategie? Contacteer Team Hi5 of schrijf u in voor een van onze opleidingen.

Purchasing skills: drie essentiële vaardigheden