Blog

Opleiding onderhandelingstechnieken: 5 tips

16/03/2017

  • Dankzij een opleiding onderhandelingstechnieken begin je goed voorbereid aan de onderhandelingen met je leveranciers.
  • Onze 5 tips helpen je al een eind op weg.

 

Succesvolle onderhandelaars zijn meester in het bespelen van hun onderhandelingspartners. Ze trekken de onderhandeling naar zich toe en sluiten voor hun bedrijf de beste deals. Dankzij een professionele opleiding onderhandelingstechnieken begin je goed voorbereid aan de onderhandelingen met je leveranciers. Lees alvast onderstaande tips.

 

  1. De eerste stap

Aan het begin van een opleiding onderhandelingstechnieken zal je steevast worden verteld  Dat alles staat of valt met een goede voorbereiding. Goede onderhandelaars hebben 95% van het resultaat reeds bereikt vóór ze aan tafel gaan! Objectieven, posities, argumenten, en nog veel meer worden grondig vooraf bepaald zodat de eigenlijke onderhandeling nog slechts de uitvoering is van een wel doordacht plan.

  1. Ken je wensen en doelen

Weet steeds wat je wil bereiken alvorens aan een onderhandeling te beginnen. Hier wordt altijd op gehamerd tijdens een opleiding onderhandelingstechnieken. Bepaal vooraf een punt waarop je niet bereid bent de onderhandelingen voor te zetten, maar ga ook na op welke punten je toegevingen wil doen. Zorg dat je alternatieven hebt. Een “plan B” is noodzakelijk.

  1. Scheid problemen van personen

Tijdens een onderhandeling mag je de zaken nooit persoonlijk opvatten. Onderhandelen is een spel waarin iedereen een rol speelt. Veel leveranciers spelen advocaat van de duivel. Vat dit niet persoonlijk op en beheers altijd je emoties.

  1. Het gemeenschappelijk doel

Het is logisch dat tijdens een onderhandeling beide partijen oog hebben voor hun persoonlijke doelstellingen. Maar er is ook een gemeenschappelijk doel, namelijk een overeenkomst. Hou dit steeds in het achterhoofd.

  1. Streven naar win-win

Beide partijen moeten de onderhandelingstafel met opgeheven hoofd kunnen verlaten. Een situatie waarin de ene partij flink wint en de andere partij met lege handen achterblijft, is niet bevorderlijk voor een langdurige relatie.

 

Wil je meer weten over onze opleiding onderhandelingstechnieken of andere opleidingen, aarzel dan niet om ons te contacteren, of neem een kijkje op onze blog.