Blog

Onderhandelen met zelfvertrouwen over een lagere prijs!

18/02/2019

De prijs is vaak een struikelpunt tijdens de onderhandelingen, voor beide partijen. Jij wilt natuurlijk de prijs zo laag mogelijk houden en de leverancier heeft het tegenovergestelde objectief. Het belangrijkste is natuurlijk een goede voorbereiding en moet je ervoor zorgen dat je een goed alternatief achter de hand hebt.

Onderhandelen over de prijs doe je best op een zelfzekere en assertieve toon. Jij hebt inmiddels je onderzoek gedaan en je hebt ook nog eens een alternatief achter de hand. Er zijn dus wel goede redenen voor je zelfvertrouwen en dat mag je ook aan de leverancier laten weten.

Het gevaar hierbij is dat je brutaal kan overkomen en de leverancier in een hoek duwt zonder rekening te houden met hem (het is een verhaal van geven en nemen). Jij wilt inmiddels behandeld worden met respect voor je organisatie, maar dat wil de leverancier dus ook.

Tijdens een onderhandeling moet je stevig in je schoenen staan. Dat betekent dat je assertieve boodschappen geeft aan de leverancier. Je kan perfect beleefd, en met de glimlach, een directe boodschap geven.

Je zegt dus niet:

• Kan er misschien wat van de prijs af?
• Is het mogelijk om de prijs wat te laten zakken?
• Zou dat cijfer eventueel wat lager kunnen?

Maar wel:

• Ik vind de prijs te hoog. Ik verwacht een inspanning van u om dat te verbeteren
• Ik had een lager cijfer verwacht. U kan zeker beter.
• Volgens mijn inschatting ben u te duur. Ik wil u uitnodigen om een beter voorstel te maken.

Zoals altijd baart oefenen kunst, dus ga meteen aan de slag!

Wil je nog meer bijleren over onderhandelen? Schrijf je in voor één van onze opleidingen over onderhandelen en zit met meer vertrouwen aan de onderhandelingstafel!

Man en vrouw schudden de hand over hun geoptimaliseerde inkoopstrategie – Team Hi5