Blog

Hoe selecteer ik als inkoper de juiste leverancier?

08/12/2017

  • Wat zijn de klassieke parameters om de juiste leverancier te bepalen?
  • Waar wordt het vaakst tegen gezondigd bij de selectie?
  • Hoe wordt deze skill verweven in de opleiding inkoper?

 

Er werd al heel wat geschreven over het voorbereiden van uw onderhandelingsstrategie door zo veel mogelijk info over de tegenpartij te verzamelen. Alvorens u echter aan de onderhandelingstafel plaats neemt, moet u al een selectie potentiële leveranciers gemaakt hebben. Hoe selecteert u de juiste leverancier? Hoe wordt deze vaardigheid verweven in de opleiding inkoper?

 

Wat zijn de klassieke parameters om de juiste leverancier te bepalen?

Tijdens de opleiding inkoper leert u aan welke essentiële eigenschappen een leverancier moet voldoen alvorens u ermee in zee gaat. De juiste leverancier verschilt immers van de goedkoopste, al is dat misschien de doelstelling van de financiële afdeling. Als inkoper dient u echter te waken over de aanwezigheid van de klassieke parameters.

Deze parameters hebben betrekking tot de financiële ratio’s van de leverancier en de technische knowhow van het bedrijf. 

 

Waar wordt het vaakst tegen gezondigd bij de selectie?

Waar vaak niet bij stilgestaan wordt in de opleiding inkoper, is de match tussen uw bedrijf en uw leverancier. Past die leverancier bij ons qua grootte, omzet en bedrijfscultuur? Vooral bij kleine bedrijven is dit een grote challenge. U heeft er nochtans alle baat bij uzelf belangrijk te maken voor uw leverancier.

Bent u slechts een kleine vis in zijn klantenvijver? Dan bent u niet belangrijk voor hem en zal hij zelf geen innovatieve ideeën pitchen die uw business helpen groeien. Hét stokpaardje van Philip Meyers in de opleiding inkoper!

 

Hoe wordt deze skill verweven in de opleiding inkoper?

Om te evolueren naar de toekomstige rol van de inkoper, voldoet een traditionele opleiding inkoper niet meer. Wie wilt meetellen op de markt en aan de onderhandeltafel, moet flexibel zijn en zich regelmatig bijscholen. Daarom evolueren klassieke trainingen naar blended trainingen en wordt er ook meer aandacht besteed aan praktische tips en tricks gebaseerd op uw huidige werkervaringen.

Self assessment is daarbij een eerste stap. Eerst bij uzelf aftoetsen over welke competenties u beschikt, daarna hoe uw baas daarover denkt en tenslotte samen met de trainer rond de tafel. 

 

Bent u op zoek naar zo’n opleiding inkoper op maat, eventueel in-house, om te evolueren naar de inkoper van de toekomst? Stuur een bericht naar HighFive.

Aankoop voor project managers