Blog

Geef de leverancier geen ruimte voor interpretatie tijdens het onderhandelen

13/02/2019

Tijdens het onderhandelen onderhandeling zeg je nooit …

“We bespreken de details later wel”

Men zegt niet voor niets dat het venijn in de details (of was het in de staart?) zit. Als je een opdracht geeft aan een leverancier, dan moet die opdracht zo goed mogelijk omschreven zijn. Dat geldt evenzeer voor goederen: de specificatie moet zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Hoe meer je de leverancier vrijheid geeft, hoe meer hij daar gebruik van zal maken. (Hoe zou je zelf zijn?) Uiteindelijk blijkt hij één en ander aangepast te hebben en moet je toch nog aan de bak om alles recht te trekken. Je verliest dan meer tijd dan er eigenlijk nodig is.

Stap altijd goed voorbereid naar een onderhandeling. Of onderhandel niet. Als je niet vanaf het begin heel duidelijk kan aangeven welke de scope is van een project, neem dan de tijd. Of eis van je interne klanten dat ze voldoende tijd nemen om een goede beschrijving te geven (Specificatie, Lastenboek, …)

Heb jij ons vorige bericht al gelezen om je onderhandelingsvaardigheden te verbeteren? Het gaat over waarom je een alternatief nodig hebt tijdens het onderhandelen, je kan het hier lezen.

Wil je nog meer bijleren over onderhandelen? Schrijf je in voor één van onze opleidingen over onderhandelen en zit met meer vertrouwen aan de onderhandelingstafel!