Welke vaardigheden zijn cruciaal voor een goede inkoopstrategie?

Communicatie is cruciaal bij een inkoopstrategie

  • Waarom is communicatie essentieel?
  • Wat is het belang van analytische skills?
  • Welke soft skills worden steeds belangrijker?

 

Over welke skills moet u als procurement professional beschikken? Inkoopstrategie is meer dan een uitgeschreven richtlijn en vertrekt vanuit het kunnen van de inkoper. De winnaars van de ’30 under 30 Rising Supply Chain Star Award’ delen hun mening en inzichten.

 

Waarom is communicatie essentieel?

“Als je geen goede communicator bent, ben je een vogel voor de kat”, aldus Corey Gutafson, Senior Buyer bij Deluxe Corporation. “Ik ben een grote fan van Cultural Intelligence. Hier moet in inkoopstrategie veel meer aandacht aan besteed worden”, oppert Barbara Noseda, Global Sourcing Associate bij Johnson & Johnson. Maar liefst 72% van de winnaars van de ’30 under 30 Rising Supply Chain Star Award’ vermeldt communicatievaardigheden als één van de top 3 vaardigheden.

Niet verrassend gezien de invulling van de meeste inkoop- en verkooprollen. Maar toch niet te onderschatten aangezien de rol van de inkoper in de toekomst nog meer zal ingevuld worden op de markt tussen de leveranciers, op beurzen en events

 

Wat is het belang van analytische skills?

“Het is belangrijk om bij het bepalen van je inkoopstrategie, gegevens te kunnen interpreteren en ze te gebruiken in je eigen voordeel”, zegt Matthew Montana, Category Lead bij Pacific Gas and Electric Company. Cliché of niet, 45% van de winnaars zet analytische skills in de top 3 vaardigheden voor inkoopprofessionals.

Een goede inkoopstrategie vraagt dus om het nodige analytische inzicht. De dag van vandaag is er immers een overvloed aan data binnen handbereik. Hierbij is ook een grondige marktennis van belang.

 

Welke soft skills worden steeds belangrijker?

“Openstaan voor zaken die buiten je jobscope liggen, maakt je juist uiterst geschikt voor deze job!”. Abhishek Dahiya, Chief of Staff bij Global Materials Dell Technologies vindt het belangrijk om op de hoogte te blijven van de recentste ontwikkelingen in de sector. Maar ook kennis buiten uw eigen speelveld is van belang voor uw aanpassingsvermogen, flexibiliteit en empathie.

 

Negotiation skills aan zich zijn niet langer voldoende. En deze 3 soft skills werden dan ook samen met teamwork, betrouwbaarheid, volharding en timemanagement vernoemd door de winnaars.

 

Wilt u uw inkoopstrategie aanscherpen? Of meer weten over de verschillende opleidingen van Team Hi5? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.