Cursus overzicht

OPEN OPLEIDING: Categorie Management Plannen

Type(s): Interne opleiding, Open opleiding

Target group(s): Professionele Aankopers

Trainer(s): Philip Meyers

Duur: 1 day

Alle aspecten van een aankoopcategorie onder controle krijgen

Inhoud

Categorie management is een strategische aanpak die er op gericht is om de aandacht helemaal toe te spitsen op een specifieke soort of groep van uitgaven. Een Categorie Management Plan (CMP) verplicht de aankoper om zijn focus en tijd helemaal te richten naar een analyse van de leveranciersmarkt en -mogelijkheden om op die manier de beste aankoopbeslissingen te kunnen nemen voor de onderneming. De resultaten zijn over het algemeen beduidend beter dan bij de traditionele aanpak van aankoop.

Geplande opleidingen:

– 15/10/19 te Londerzeel

Doelgroep

  • Senior Aankopers
  • Aankoop Managers
  • Categorie Managers

 

Objectieven

Na deze training zullen de deelnemers in staat zijn om de aangeboden CMP template te gebruiken en volledig zelfstandig een Categorie Management Plan op te stellen voor de eigen organisatie.

 

Programma

Het CMP wordt volledig ontwikkeld gedurende een praktische uiteenzetting aan de hand van een concreet voorbeeld. Op het einde van de sessie zullen de deelnemers een volledig uitgewerkt voorbeeld gezien hebben voor een gegeven case.

De 7 stappen van het CMP zijn: 

  1. Voorbereiding: definitie van de scope, subcategorieën, enz.
  2. Analyse: de huidige situatie
  3. De markt: analyse van de leveranciersmarkt
  4. Objectieven: wat willen we verbeteren, wat willen we bereiken
  5. Strategieontwikkeling
  6. Actieplan
  7. Evaluatie, feedback en verbeteringen

Elke deelnemer krijgt een Excel Workbook met een template voor een volledig CMP. Tijdens de opleiding wordt deze template gebruikt om een volledig stap-voor-stap oefening te doen voor een bepaalde categorie.

 

Coaching

Deelnemers die deelgenomen hebben aan deze opleiding kunnen aan de slag voor hun eigen Categorie Management Plan. Indien gewenst kunnen zij beroep doen op een individuele coaching door HighFive.